Det delas och gillas “bevara våra svenska klassiker” inlägg på facebook. Jag förundras av att folk klickar gilla och dela på dessa inlägg. Utan att ha en aning om vem eller vilka som står bakom och vad de vill uppnå – egentligen.

På sidan står det

citat

Nu får det vara nog med censurerande utav våra svenska klassiker!

Kalles jul, Ture Sventon, Lilla hjärtat, Tintin, Astrid Lindgrens böcker m.m

slut citat

Mig veterligen är Kalle Anka amerikansk? Tintin skapad av en belgisk kille? Så mycket för den faktan om svenska klassiker. Kanske kan man ana att det inte är så genomtänkta personer som ligger bakom denna sida?

Om jag förstått saken rätt är det ordet negerkung, benämningen på pappan till Pippi som ska byta “namn” och det är den “censuren” man säger sig vara emot. Uppdatering anser jag att det är för vad vill man bevara egentligen? Rätten att säga neger som faktiskt rent krasst är detsamma rätten att kränka en människa?

Skulle du kunna säga “du negern” rakt i ansiktet på en svart människa? Jag utgår från att du svarar nej på det och ber dig fundera på varför. O plötsligt är chokladboll helt ok att säga – eller hur?

Det har alltid varit utveckling som upprör på olika sätt.

– Kvinnor fick fullständig rösträtt 1921 i vårt “moderna” land.

– På 1970-talet insåg man att spädbarn kanske också kan ha känsel? Så i vårt välutbildade och rika i-land gjorde man den sista öppna hjärtkirurgin på ett spädbarn utan bedövning någon gång på tidigt 1970-tal.

– 2014 vill man rensa upp i omodern svenska i barnböcker (från alla möjliga länder) för att få dom up to date i språkval men kanske även i hopp om en vänligare inställning bland barnen till sin omvärld.

Att ha rätten att revidera och följa med i utvecklingen är jag helt övertygad om att Astrid Lindgren skulle varit först och stått på barikaderna för att göra – hon skulle nog aldrig vilja göra någon illa med sina texter, definitivt inte.

Människor jag tycker om och som jag vet inte är elaka på något vis har tryckt gilla och delar denna skit o jag blir så ledsen. Men jag tror ärligt inte att de tänkt så mycket på vad de egentligen säger med att gilla och dela dessa grejer.

Sammanfattningsvis så som jag tycker hemma på min gata i stan:

Det finns människor jag tycker mycket om och människor jag inte tycker så mycket om – de kommer i allehanda färg o form o det är inte utsidan jag gillar/ogillar – det är insidan.