En hel helg i agilityns tecken på Scandic i Södertälje har det varit. Jag kan varmt rekommendera deras kök! Jisses vilken mat mmm o vilka efterrätter o fikastunder vi upplevt!

Stor del av tiden avsattes såklart för de nya reglerna som är i kraft om en månad, 1/1-2012. Några stora förändringar och några mindre. Den stora förändringen är att löptikar numera får delta, man kan såklart avanmäla en löptik mot intyg som idag och få pengarna tillbaka men man kan också välja att starta. Rent praktiskt är inte allt hundra spikat men troligen startar man på sitt lottade nummer och troligen på en matta men det är inte helt klart ännu.

Domare får döma och tävla samma dag, dock inte på egen ritad bana och utan att det stör arrangemanget.

Assisterande domare till kontaktfält får användas, måste vara en auktoriserad agilitydomare.

En hund som har mankhöjd över 43 men under 44,99 kan från o med nyår välja att tävla i medium eller large. En gång kan man mäta om för att byta storleksklass. Man tävlar internationella tävlingar enl internationella storleksregler, dvs de regler som gäller i Sverige idag.

Från och med årsskiftet kan man också fortsätta tävla i klass 1 eller två utan att tvingas flytta upp till nästa klass förrän man själv väljer att göra det. Man plockar pinnar för de medtävlande. Även en försvårning att gå från klass 2 till 3 har införts genom att bara de första 10% i resultatlistan kan plocka pinnar. Från klass 1 till 2 ser det ut som tidigare.

Cert är också omgjort lite omkring, från årsskiftet kan även oreggade, krypta eller blandraser vara med slåss om certresultat. Det vandrar från vinnaren ner till femte placerade hunden alternativt nedåt för de 10% bästa. Endera delas ett cert ut eller ett certresultat och det innebär att alla hundar nu kan konkurrera om championat/agilitydiplom.

Starterna har justerats i reglerna och det nya är startpinnar som skall sitta ca 30 cm från första hindret. Banan skall mätas därifrån, tiden startas därifrån och även en vägran räknas om hunden bryter startlinjen som för övrigt är ”oändlig”. Det innebär att alla som kör sk ”rullstart” ska tänka sig för så de inte bryter den linjen o i onödan får tiden startad och en vägran.

Hjälp utifrån har tagits bort ur reglerna (så har även bordet och kombinationen).

Hopphöjderna är lite justerade, endast i klass tre kan man råka ut för dagens maxhöjd, dvs small klass 1 & 2 hoppar 25-30 cm
medium klass 1 & 2 hoppar 35-40 cm
large klass 1 hoppar 45-55, klass 2 45-60

Långhoppet har också fått en liten förändring, dels att första delen måste vara 15 cm hög, dels att det för small kan vara 40-60 cm långt och bestå av 2-3 delar. Antalet delar i klass 1 och 2 skall vara i small högst 2, medium högst 3 och i large högst 4.

Slalom har fått en upprustning också, fem fel kan nu dömas oändligt många gånger mot tidigare en enda gång. Får man fem fel i slalom pga att hunden gått fel (beröring räknas som annan typ av femma såklart) MÅSTE hela slalomen göras om till dess att den blir rätt. Man kan följa dömningsdiskussionen på bilden.

För att få starta hunden måste ekipaget befinna sig innanför banområdets markering, arrangör och domare måste tillse att sex meter på hundens tänkta linje före första hinder och efter sista hindret finns inom banområdets markeringar.

Domarna har också klart uttalat att fulspel mot hundarna inte kommer tolereras, inga ruskningar, lyftningar i nackskinn eller liknande kommer att släppas igenom starten. De kommer ovillkorligen att diskvalificeras och visas av banan utan möjlighet att köra sitt lopp dessutom med risk att inte få starta alls resten av tävlingsdagen.

Diskussionen om hur man ska hantera startande som har koppel med leksak på då det i reglerna klart står att man inte får ha leksaker synligt på banan kringås genom att vi helt enkelt ser till hur föraren o hunden hanterar kopplet. Leks det med är det en leksak – oavsett hur det är utformat, leks det inte med är det ett koppel.

Valfri ingång på tunnel har väl alla stött på, men nu kan ni räkna med att kanske mötas av valfri ingång även på hopphinder och slalom ifall domaren känt sig riktigt kreativ.

Domarna uppmanas rapportera in klubbars dåliga hinder till CAG för att trycka på från centralt håll o hjälpa tävlande och tränande att slippa ifrån farliga hinder.

Domarnas arvoden höjs till 645:-

Vi avslutade konferensen med att diskutera hur vi vill se en klass 1 bana. Som tidigare ville ingen ha fällor (hinder inom 7 meter man kan diska sig på), inga hoppa från baksidan hinder, inte heller gärna 270 graders svängar. Gärna hela tiden ha ett hinder att bjuda mot och ha banor som både utmanar och utvecklar genom både raksträckor men även handling. I klass 1 bör i möjligaste mån alla hinder finnas representerade på banan.

Det var en mycket matnyttig, intressant och jobbig helg. Många men framförallt givande diskussioner som gör att vi pratat ihop oss lite mer o kanske har vi lite mer lika grundtankar 2012.

Avslutar med en liten filmsnutt från lördagkvällen ;o)